Kurczak z kolendrą i orzechami włoskimi

Obiad
23.01.2018 23:08
Kurczak z kolendrą i orzechami włoskimi

Spróbujcie 🙂 Składniki: – 1,5 kg udek z kurczaka – 1 cebula zwykła – 1 cebula czerwona – 100g orzechów włoskich – 200g kolendry – 100g przecieru pomidorowego (u mnie domowy) – 2 łyżeczki pieprzu – 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – 2 łyżeczki soli – 2 płaskie łyżki cukru – 3 łyżki masła klarowanego 200ml cieplej wody Kurczaka włożyć na patelnie, wymieszać z sosem i dusić przez około 5-10 minut na małym ogniu pod pokrywką. Udka obrać ze skórek, włożyć do miski, dodać po 1 łyżeczce pieprzu i soli, kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, przykryć miskę pokrywką i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąc kurczaka na talerz, na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego i zeszklić obie cebulę pokrojone w cienkie pióra. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego i usmażyć kurczaka do gotowości. Podawać z czym się żywnie podoba Ja podałam z grillowaną cukinią i kuskusem z warzywami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/kurczak-z-kolendra-i-orzechami-wloskimi/