Polecam również inne serniki: - Sernik pistacjowy z malinami - Sernik Izaura - Sernik marmurkowy - Najlepszy sernik z borówkami - Sernik z rabarbarem - Sernik królewski z wiśniami - Aksamitny sernik - Sernik lekki jak chmurka - Czekoladowy sernik ze śliwkami - Sernik kokosowy Sernik królewski Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru 250g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa serowa: 1kg twarogu półtłustego lub śmietankowego 50g masła (w temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok i skórka otarta z cytryny opcjonalnie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać. Najczęściej u nas pieczony jest z rodzynkami, ale można też dodać skórkę pomarańczową lub wiśnie z kompotu. Z ciasta uformować 4 kule, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki. Dziś podzielę się przepisem na sernik, który jest z naszej rodzinie od lat. Na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu zetrzeć pozostałe ciasto. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Zdaje się, że zaraz usłyszę Jej głos, z kubkiem herbaty usiądę na łóżku obok. Różnie go nazywano: sernik trójwarstwowy, sernik z ciastem czekoladowym, ciasto sernikowe. Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać masło, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. W kwiecistej chustce, z pajęczynką zmarszczek na twarzy. 2 kawałki ciasta zetrzeć na dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na dnie formy.