Jestem przekonany, że po tym wpisie wszyscy w amoku nie rzucą się i nie zaczną produkować makaronu własnej roboty w hurtowych ilościach ale zobaczą, że nie jest to żaden problem i raz na jakiś czas na ich stole zawita np. Spaghetti bolognese z makaronem własnej roboty. Tak jak obiecywałem mam dla Was przepis na spaghetti Aglio Olio e Peperoncino Składniki: 300g świeżego makaronu np. spaghetti 8 łyżek oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek startego parmezanu sól Przygotowanie: Oto moje ulubione produkty marki Kenwood: Robot kuchenny Wałkowarka Przystawka do spaghetti Więcej przystawek dostępnych na www.kenwood.com Więcej moich przepisów na Dania z makaronem Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram. Natomiast w drugiej części pokażemy robot kuchenny ZOBACZ TU, przystawkę do wałkowania makaronu LINK DO WAŁKOWARKI oraz przystawkę do robienia makaronu spaghetti marki Kenwood LINK DO PRODUKTU, które sprawią, że zrobienie makaronu w domu będzie prostsze, szybsze niż pofatygowanie się do najbliższego sklepu. Na koniec połącz makaron z pozostałą oliwą, sosem z patelni, wodą z gotowania, ewentualnie dopraw solą lub pieprzem. Kupne makarony niestety nie łączą się z sosem jak dobrze dobrane towarzystwo, zawsze grają jakby w dwóch różnych drużynach, co jest niestety wyczuwalne. Oczywiście we wpisie znajdziecie dokładny przepis jak taki makaron przygotować oraz w bonusie 😉 prosty przepis na spaghetti Aglio Olio e Peperoncino. Krok 4: Na koniec ciasto pokrój jak na zdjęciu w cieniutkie paski. Krok 4: Rozwałkowane wcześniej ciasto przepuszczam przez przystawkę i w jednej chwili mam porcję świeżego makaronu o z pewnością idealnym wyglądzie. Krok 2: Po drugie każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Do nich z całą pewnością zalicza się własnoręcznie przygotowany makaron, na głowę bije gotowe odpowiedniki. Tak przygotowane domowe makarony wychodzą zawsze perfekcyjnie tej samej grubości, wchodzą w błyskawiczną reakcję z sosem i przenikają smakiem do samego środka, nie tracąc swojej jędrności jednocześnie. Zdejmij z palnika wsyp ½ łyżeczki soli, dodaj płatki chili, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Domowy makaron na stołach naszych babć to była norma, dzisiaj robienie własnego makaronu ociera się o wariactwo i marnowanie czasu. Ponieważ najlepszy makaron nie potrzebuje przebogatych sosów, wystarczy skromny sos na bazie oliwy który podkreśli smak domowego makaronu. Krok 3: Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok 10 minut aby przeschło. Krok 2: Po drugie wałkowarką do makaronu rozwałkowuje ciasto na grubość ok 2 mm. Dzisiaj wraz z Bogusią pokażemy, że przygotowanie domowego makaronu to tak naprawdę prosta sprawa i wcale nie zabiera dużo czasu. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 5 jaj Nieważne czy makaron robimy ręcznie czy za pomocą robota planetarnego i odpowiednich przystawek składniki są takie same.