Składniki na 2 duże lub 3 mniejsze porcje: 500g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego), 150g twarogu półtłustego, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka pieprzu białego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta lubczyku, sól wg smaku, 70ml przegotowanej, zimnej wody. W kubku wymieszać ricottę z odrobiną wody, dodać do pieczarek, przyprawić, dodać drobno posiekany koperek i trzy chochelki wywaru z pulpetów i dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Dodatkowo: 1 cebula, 300g pieczarek, 100g sera ricotta, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 pęczek koperku, sól wg smaku, ulubiony tłuszcz do smażenia. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, delikatnie włożyć pulpety do gotującej się wody i gotować przez około 20 minut pod pokrywką z dziurką. Mięso włożyć do dużej miski, dodać zmieloną cebulę, czosnek, przeciśnięty przez praskę, twaróg, lubczyk (roztarty w dłoniach), zioła prowansalskie, wodę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub rzepakowy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut.