Tort jabłkowy

Sylwia
Ciasta
18.01.2018 18:12
Tort jabłkowy

Ilość porcji: 16 kawałków Składniki: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru (40 g) 1 cukier waniliowy szczypta soli 100 g margaryny Biszkopt: 5 jajek 125 g mąki pszennej (niecała ½ szklanki) 125 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 200 g masła Masa jabłkowa: 700 g jabłek 3 – 4 łyżki dżemu z dyni (Przepis) (można użyć konfitury morelowej) Dodatkowo: 3 łyżki dżemu z dyni (Przepis) 50 g płatków migdałowych lub innych posiekanych orzechów Przygotowanie: Przygotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Masło wyjąć z lodówki 2 – 3 h wcześniej, aby miało temperaturę pokojową. Po upieczeniu zdjąć papier, ciasto wystudzić i przekroić na 3 cienkie biszkopty. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego biszkoptu przełożonego masą budyniową i masą jabłkową. Ciasto wylać na tortownicę (forma o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Utrzeć masło na krem, dodać po jednej łyżce ostudzonego budyniu, który powinien mieć taką samą temperaturą jak masło. Ciasto po upieczeniu ściągnąć z papieru do pieczenia i wystudzić. Tort najlepiej schować do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc). Kruche ciasto: Przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto do miski i zagnieść ręką. Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki, aby łatwiej się wałkowało. Pozostałą masę rozsmarować po górze ciasto i całość udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/tort-jablkowy/