Porzeczkowiec

Wiesław
Ciasta
18.01.2018 18:38
Porzeczkowiec

Puszysty biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym i masą serową, ciasto jest tak dobre, że nie można oprzeć się przed kolejnym kawałkiem 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 5 jajek 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 500 g sera białego 200 g masła 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 słoiczki dżemu porzeczkowego (2x260 g) kakao do oprószenia W rondelku zagotowujemy olej, wodę, jedną szklankę cukru i kakao oraz odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru i wykładamy na wierzch ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru. Masło w temp. pokojowej ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puch oraz partiami dodajemy ser. Pierwszy balat ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy masę serową. Zimną masę kakaową miksujemy dodając po jednym żółtku, mąkę, sodę i proszek do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2018/01/porzeczkowiec.html

obzarciuch

Wiesław

facebook