Składniki: 450 g mąki żytniej razowej 220 g mąki żytniej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru 450 g wody Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać drożdże i cukier. Można wyrobić ciasto ręcznie co trwa 20 – 25 minut, jednak odradzam tę metodę ponieważ ciasto jest dość rzadkie i klei się do rąk. Tak przygotowane ciasto na chleb przykryć czystą ścierką i podstawić do wyrośnięcia na około 40 minut do 1 godziny. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia (forma: od 30 cm x 10 cm do 37 x 12 cm). Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Czas wykonania: 2 h 20 min Ilość porcji: 1 bochenek (15 – 20 kromek) W końcu co swój wypiek to swój – dużo zdrowszy, niż ten ze sklepu. Przepis na chleb żytni razowy znalazłam na opakowaniu mąki.