Składniki (tortownica 26 cm) : - 1 kg jabłek - 1 duża cytryna - 4 jajka (wielkość L) - 160 g cukru - 1 laska wanilii - szczypta soli - 200 g mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 60 ml mleka - 150 g roztopionego masła Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półksiężyce. Jajka ubić mikserem z cukrem, ziarenkami wanilii, skórką z cytryny i solą na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na małe, i na zmianę dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodać jabłka, delikatnie wymieszać szpatułką i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (również brzegi). Jabłecznik po włosku to prosty przepis, na udane ciasto, które obowiązkowo musicie powtórzyć w swoim domu.