Lukier: 2 łyżki białek 1 łyżka soku z cytryny 7-8 pełnych łyżek cukru pudru Białka wymieszać z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać żeby powstał gładki lukier. :) Składniki: 500 g. maki 5 żółtek ( białka zostawiamy na lukier i do posmarowania donatów) 3 łyżki śmietany 50 g. masła 50 g. drożdży 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu 3/4 szklanki mleka Wykonanie: Cukru może być więcej lub mniej, to zależy ile wypiją białka z cytryną. (Białka które mi pozostały zamroziłam) Z tej porcji ciasta wyszło mi 29 sztuk donatów i 20 mini pączusiów, wyciętych kieliszkiem ze środków. Tak przygotowane ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć na placek. Wymieszać mikserem z hakami, na koniec wlać roztopione masło. Masło roztopić w rondelku, żółtka utrzeć z cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Ja dodatkowo na lukier posypałam posiekane nożem cukierki, typu lentilky. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn oraz żółtka z cukrem i śmietanę.