Rolada szpinakowa 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub opakowanie świeżego łyżka masła 3 jajka łyżka mąki 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 300 g kremowego serka śmietankowego łyżka chrzanu ew. łyżeczka majonezu 150 g wędzonego łososia Szpinak rozmrażam. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to ciekawy pomysł na przystawkę, która sprawdzi się na imprezach, czy uroczystościach, ale też będzie świetnym kolacyjnym urozmaiceniem. Wstawiam do piekarnika i piekę około 15 minut w 180 st C (lepiej ciut krócej, niż za długo; przepieczone ciasto nie będzie dało się zwinąć). Całość zwijam w roladę, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Jeśli przygotowywałam świeży lub nierozdrobniony szpinak, to po ostygnięciu blenduję go. Jeśli przygotowywałam świeży lub nierozdrobniony szpinak, to po ostygnięciu blenduję go. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam szpinak. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam szpinak. Kluczowym składnikiem ciasta jest szpinak i to od jego jakości i ilości zależy kolor rolady. Serek łączę z chrzanem, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką majonezu. Zadbajcie też o dobrej jakości łososia i kremowy serek (najlepiej bez konserwantów). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.