Faworki na krupczatce z mascarpone

Alina
Ciasta
16.01.2018 15:12
Faworki na krupczatce z mascarpone

z kolekcji Swietłana i Weronica Platin Składniki: - 5 żółtek - 250 g mascarpone Łowicz - 1 łyżka cukru pudru - 1/3 łyżeczki soli - 150 g mąki krupczatki - 250 g mąki pszennej T500 Młyn Kopytowa - 1 łyżka wódki - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia Do misy miksera dodać żółtka, mascarpone, cukier puder, sól i zmiksować na jednolitą masę. Na środku każdego paska zrobić na środku wzdłuż nacięcie około 2 cm i przewinąć jeden z boków. Po zmiksowaniu na gładką masę ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę zagnieść i uformować z ciasta kulkę. Na stolnicy ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5-7 mm. Każdą część cieniutko rozwałkować i pokroić radełkiem w paski o szerokości około 2 cm i długie około 15 cm. Smażyć faworki po około 40 sekund z każdej strony na złoto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2018/01/faworki-na-krupczatce-z-mascarpone.html