Lasagne ze szpinakiem, cukinią i boczkiem w sosie beszamelowym. Pyszny, sycący obiad.

Agnieszka
Obiad
16.01.2018 15:43
Lasagne ze szpinakiem, cukinią i boczkiem w sosie beszamelowym. Pyszny, sycący obiad.

Pyszny, sycący obiad.| Składniki: - makaron lasagne (może być razowy) - 3 cukinie - 3-4 plastry boczku (lub boczek krojony w kosteczkę) - opakowanie szpinaku liściastego (450 gram) - ser biały w kostce (150 gram) - ser typu parmezan (ok 50 gram tartego sera) - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - sól, pieprz - łyżka oleju - opcjonalnie: kukurydza i fasola czerwona z puszki - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - szklanka mleka - szklanka wody - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz Na to układamy makaron lasagne tak żeby pokrywał całość ale żeby nie nachodził na siebie (bo wtedy może się nie dopiec). Na to układamy makaron lasagne tak żeby pokrywał całość ale żeby nie nachodził na siebie (bo wtedy może się nie dopiec). (Wiem już z doświadczenia, że każdy piekarnik może trochę inaczej działać i mogą występować różnice co do czasu pieczenia) |Lasagne ze szpinakiem, cukinią i boczkiem w sosie beszamelowym. (Wiem już z doświadczenia, że każdy piekarnik może trochę inaczej działać i mogą występować różnice co do czasu pieczenia) |Lasagne ze szpinakiem, cukinią i boczkiem w sosie beszamelowym. (My czasem robimy lasagne tylko ze szpinakiem, cukinia i boczkiem a czasem jak mamy ochotę dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną. (My czasem robimy lasagne tylko ze szpinakiem, cukinia i boczkiem a czasem jak mamy ochotę dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną. Druga opcja to wrzucić mrożony szpinak do rondelka, podlać niewielką ilością wody i na małym ogniu powoli rozmrażać. Druga opcja to wrzucić mrożony szpinak do rondelka, podlać niewielką ilością wody i na małym ogniu powoli rozmrażać. Możemy dzień wcześniej wrzucić szpinak do rondelka i on sam się rozmrozi. Można spróbować obu wersji :)) Gdy mamy już wszystkie składniki gotowe to bierzemy się za sos. W międzyczasie możemy sprawdzić widelcem czy makaron już jest miękki. Możemy dzień wcześniej wrzucić szpinak do rondelka i on sam się rozmrozi. Można spróbować obu wersji :)) Gdy mamy już wszystkie składniki gotowe to bierzemy się za sos. W międzyczasie możemy sprawdzić widelcem czy makaron już jest miękki. Gdy się rozmrozi wyciskamy do szpinaku czosnek przez praskę, dodajemy pokruszony ser biały i tarty parmezan. Gdy się rozmrozi wyciskamy do szpinaku czosnek przez praskę, dodajemy pokruszony ser biały i tarty parmezan. (Jeśli użyjemy głębokiej patelni to nie musimy jej myć bo potem zrobimy na niej beszamel). (Jeśli użyjemy głębokiej patelni to nie musimy jej myć bo potem zrobimy na niej beszamel). Pyszny, sycący obiad.| |Lasagne ze szpinakiem, cukinią i boczkiem w sosie beszamelowym. Nasza wersja tego dania opierająca się głównie na warzywach jest zdrowa i lekka. Gdy się roztopi wrzucamy mąkę i staramy się połączyć składniki. Gdy się roztopi wrzucamy mąkę i staramy się połączyć składniki. Znów makaron jak poprzednio, na to cukinie i całość zalewamy sosem beszamelowym. Znów makaron jak poprzednio, na to cukinie i całość zalewamy sosem beszamelowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://surowkowezycie.blogspot.com/2018/01/lasagne-ze-szpinakiem-cukinia-i.html