Polecam Wam również przepis na ciasto rabarbarowo-jabłkowe Składniki: (na tortownicę 22-24 cm, mniejsza ciasto będzie wyższe) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 2⁄3 szklanki mleka - 8 łyżek oleju - cukier wanilinowy lub aromat waniliowy (pełna łyżeczka lub kilka kropli) - około 5-6 truskawek Uwaga! Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (około 40-45 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i użytej formy). Najpierw cytrynowe babeczki w opcji grzania dół, a potem ciasto z truskawkami (grzanie góra-dół). Tak przygotowane najłatwiejsze ciasto truskawkowe sprawdzi się zarówno na piknik, jak i na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną przy kawie. Jeśli chcecie by ciasto było wyższe użyjcie mniejszej tortownicy 22 cm, ja użyłam 24 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dziś zapraszam Was na najłatwiejsze ciasto z truskawkami. Dzisiejsze było pieczone w tradycyjnej opcji grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Dzisiejsze ciasto możecie również przygotować z innymi owocami. Uwielbiam ciasta z owocami, podobnie jak cała moja rodzina. Na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki truskawki (patrz zdjęcie wyżej). W moim nowym piekarniku parowym Electrolux ciasta wychodzą jeszcze lepsze. U nas jednak ostatnio królują wypieki i desery z truskawkami.