Imbir jest nie tylko charakterystyczną przyprawą stosowaną na całym świecie, ale znajduje swoje zastosowanie również w medycynie. Dzięki swoim właściwościom imbir przyspiesza odchudzanie, poprawia krążenie, zwalcza mdłości i przeziębienie. Niestety, w niektórych przypadkach te cudowne właściwości okazują się dla nas groźne.
Sprawdź, kiedy nie należy spożywać imbiru.
#Ciąża
Imbir doskonale wpływa na mięśnie i układ krążeniowy. Niestety, zalety te w przypadku ciąży mogą okazać się wadami. Spożywanie imbiru w ciąży może spowodować przedwczesne skurcze mięśni macicy.
#Kamica żółciowa
Obecność kamienia w woreczku żółciowym jest przeciwwskazaniem do spożywania imbiru. Imbir stymuluje wydzielanie żółci, co w przypadku kamieni pogarsza stan chorego.
#Niedowaga
Imbir sprawia, że organizm szybciej spala tkankę tłuszczową, a dodatkowo mamy mniejszy apetyt. W przypadku osób z bardzo niską wagą lub niedowagą odradza się więc spożywanie imbiru. Skrajna niedowaga może powodować wypadanie włosów, czy zatrzymanie miesiączki.
#Hemofilia
Imbir poprawia krążenie krwi. Przez to może on zaburzyć działanie leków podnoszących krzepliwość krwi. Krew może stać się zbyt rzadka i w przypadku urazu dochodzi to bardzo intensywnego krwawienia.
#Przyjmowanie niektórych leków
Osoby leczące się na cukrzycę i nadciśnienie powinny zapytać swojego lekarza o przyjmowanie imbiru. W niektórych przypadkach może okazać się to niemożliwe do pogodzenia.