Burak jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Niestety, mamy go pod dostatkiem i jest on bardzo tani. Być może dlatego tak go nie doceniamy. Burak gotowany, jak i surowy to bomba witamin i minerałów, które doskonale wpływają na jakość krwi, oczyszczają wątrobę i poprawiają wygląd skóry.
Codzienne spożywanie buraka sprawi, że będziesz mieć o wiele więcej energii i pozbędziesz się przygnębienia. Zobacz, jak najlepiej spożywać buraka.
#Surówka z buraka
Składniki:
-2 buraki
-1 jabłko
-1 łodyga selera
-Kawałek korzenia imbiru
-Pół ząbka czosnku
Przygotowanie:
#Umyj i obierz wszystkie warzywa i owoce.
#Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
#W szklanej miseczce wymieszaj wszystkie składniki.
#Spożywaj codziennie rano, najlepiej na czczo lub do śniadania.
#Świeży sok z buraka
Składniki:
-2 średnie buraki surowe
-1 jabłko
-Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
#Najpierw przepuść buraki przez sokowirówkę i odstaw sok na godzinę. Sok z buraków wypity od razu po wyciśnięciu może wywoływać nudności.
#Po godzinie dodaj do niego sok z jabłka i wyciśnij cytrynę.
#Sok pij codziennie, małymi łyczkami. Powolne picie soku sprawi, że wszystkie odżywcze substancje wchłoną się do organizmu.
#Sałatka z buraka
Burak doskonale smakuje również jako dodatek do sałatki. Ugotuj 1 buraka i pokrój go w plasterki. Dodaj do ulubionej sałatki i zjedz w godzinach porannych.
fot. shutterstock