Przepis na CHURRSOS (według szefa kuchni Maciej Wawryniuk) - 200 ml wody - 100 g masła - 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - od 4 do 6 jaj kurzych (ja użyłam 4 sztuki rozmiar L) - 1 litr oleju do smażenia ponadto: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki mleka - 30 g masła - 3 czubate łyżki kakao lub karobu - 70 ml śmietanki Churrosy znajdziecie również w wielu innych krajach takich jak: Portugalia, Francja, Turcja czy w Ameryce, a w Urugwaju spożywa się je na wytrawnie z ciągnącym się roztopionym serem. Składniki na czekoladę umieść w rondelku i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia, wymieszaj na gładką konsystencję, przelej do malutkiej porcji do filiżanek. Churros to hiszpańska przekąska, głównie jadana na śniadanie, są przygotowywane z parzonego ciasta i smażone- tak jak pączki- w głębokim oleju. Muszę zacząć od tego, że uwielbiam te małe raczki ;-))), dzisiaj miałam przecudownego modela mojego Chrześniaka, szkoda, że tak rzadko się z nim widzę. Olej umieść w rondelku, nagrzej i szprycą wyciskaj dość długie churrosy bezpośrednio na olej. W Hiszpanii kupimy je w sklepach Churreria, które bez problemu znajdziemy wszędzie tam gdzie dużo turystów i znanych miejsc. Rondelek odstaw na blat na 10 minut, aby ciasto trochę przestygło. W rondelku umieść wodę i masło, doprowadź do wrzenia dodaj mąkę, zaparz ją i energicznie mieszaj. Churrosy można jeść same, ale głównie podawane są wraz z filiżanką gorącej prawdziwej czekolady.