Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki

Karolina
Obiad
13.01.2018 11:24
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki

Łyżką odmierzamy sobie porcję ciasta i dopiero teraz używamy rąk – toczymy kulkę, panierujemy ją w mące lub tartej bułce, spłaszczamy między dłońmi na wysokość około 1,5-2cm i od razu wkładamy gotowego kotleta na rozgrzany tłuszcz. Odcedzamy, zdejmujemy przykrycie i stawiamy garnek ponownie na niski gaz – mieszając, odparowujemy pozostałą na ziemniakach i w garnku wodę. Mieszamy zagarniając od dołu do góry, bez rozcierania i ruchów obrotowych – okruszki ziemniaków powinny całkowicie pochłonąć mąkę i się nią oblepić, a sama mąka stanie się niewidoczna. Ziemniaki tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę i studzimy – najlepiej w szerokiej misce, która pozwoli im dobrze odparować. One będą potrzebowały niewiele mąki aby stać się dobrym ciastem– odpowiednio dobrany produkt jest podstawą. Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy – warstwa powinna sięgać poniżej połowy wysokości kotleta.