Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia

Agnieszka
Obiad
13.01.2018 9:20
Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia

Pół szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki mleka lub wody Sól, pieprz Na surówkę: Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty Jabłko Pomarańcza Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos: 6 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie: Wyciągamy ziemniaki z wody, osuszamy, wykładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy 2 łyżkami oleju, posypujemy 2 łyżkami oregano, solimy i wstawiamy do pieca na 30-35 minut. Najpierw obtaczamy ją w mące, później zanurzamy w jajku, a na koniec wkładamy do miski z panierką i dokładnie obsypujemy bułką z parmezanem. Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas: 1 godzina (w tym 30 minut na moczenie frytek w wodzie) Do szerokiej miski wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek mleka lub wody, mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż żółtko i białko połączą się. Dodajemy sok z połowy cytryny, dwie łyżki oleju, solimy do smaku, pieprzymy i mieszamy. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej kapusty. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Na fish and chips: 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) Kilka dużych ziemniaków Krok 1 Ziemniaki myjemy i kroimy na frytki, bez obierania ze skórki. Pomarańcze obieramy i wykrawamy filety z miąższu i kroimy na mniejsze kawałki. łatwe Pomysł na to danie wzięliśmy od Melanie Clark, blogerki współpracującej z New York Timesem. Do drugiej miski wysypujemy jedną trzecią szklanki tartej bułki i jedną trzecią szklanki tartego parmezanu. Krok 4 W międzyczasie, gdy fish and chips pieką się, myjemy kapustę i drobno szatkujemy. Krok 5 Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy keczup i mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/niedziela-fish-and-chips-z-piekarnika-czyli-ryba-bez-smazenia/