CZWARTEK: SAŁATKA Z KREWETKAMI W ZIELONYM SOSIE Z AWOKADO

Agnieszka
Sałatki
17.01.2019 9:53
CZWARTEK: SAŁATKA Z KREWETKAMI W ZIELONYM SOSIE Z AWOKADO

Sos 1 małe awokado 1 mała zielona papryczka chili (ilość według upodobania) Mały pęczek pietruszki Mały pęczek kolendry 2 małe ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 6 łyżek wody Sok z jednej cytryny lub limonki 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Przepis na sos pochodzi z bloga Pinchofyum.com Składniki: Surowe krewetki 300-400 g 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 2 łyżki masła Sól, pieprz Zmiksuj awokado z natką pietruszki i kolendry (razem z łodyżkami) oliwą, wodą, dwoma ząbkami czosnku i papryczką chili (stosuj ostrożnie, jeśli nie lubisz zbyt ostrych przypraw). Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła, wysyp na nie posiekane 2 ząbki czosnku. Lekko pikantna sałatka z krewetkami w pysznym, zielonym sosie z awokado. Sos świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, ale z powodzeniem może wystąpić w roli lekkiego dipu. Łatwe Liczba porcji: 2 Kluczowym składnikiem tego dania jest zielony sos, gęsty, przypominający pesto, bo zrobiony w dość podobny sposób jak pesto właśnie. Obierz ze skórki upieczone papryki, oczyść z nasionek i pokrój w kostkę. Sałatka składa się z pieczonych, gotowanych i smażonych składników, dlatego można ją zamrozić. Można ją zjeść na ciepło lub na zimno. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wtedy wyciągnij je z piekarnika i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika lub do woreczka foliowego i zamknij. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Jeśli nie lubicie ostrych przypraw pomińcie ze składu papryczkę chili, albo stosujcie wedle własnego gustu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-salatka-z-krewetkami-w-zielonym-sosie-z-awokado/