Pęczek bazylii 1/4 szklanki orzechów (najlepiej piniowych, ale sprawdzą się też orzechy laskowe i migdały) 2 ząbki czosnku 4 małe ziemniaki 1/2 szklanki parmezanu 1/2 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny 200 g spaghetti Sól i pieprz Przygotowanie: Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać! Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po kolejnych 8 minutach dodaj pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki szparagi, ale bez czubków. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto: zmiksuj bazylię, orzechy, czosnek, oliwę i parmezan. Sprawdź również szparagi z makaronem w maślanym sosie oraz pęczotto primavera.