😉 SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje - 230g suchego makaronu bucatini albo bavette - 1 czerstwa pszenna mała bułka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki masła - 2 małe szalotki - 1 liść laurowy - 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu - 4-5 ząbków czosnku - 150ml białego półwytrawnego wina (sauvignon blanc) - 100ml śmietanki 36% tłuszczu, gęstej - 150ml rosołu drobiowego albo jarzynowego - 1 niepełna łyżeczka płatków chili - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny - ½ szklanki startego na drobnej tarce parmezanu - sól - pieprz W dużym garnku gotujemy wodę na makaron, solimy – bucatini i bavette gotują się około 8-10 minut, w tym czasie robimy sos. Ten makaron w kremowym sosie z szalotek, czosnku, wytrawnego białego wina i śmietanki tortowej naprawdę jest do zrobienia w 10 minut! W pierwszej kolejności rozrywamy na strzępy bułkę pszenną – na małe kawałeczki, w miarę równe. Wlewamy wino i dodajemy liść laurowy – gotujemy na średnim ogniu 4-5 minut, aż połowa wina odparuje. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z sosem, dokładnie mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez 2-3 minuty. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy okruszki i podpiekamy je – pieczywo powinno być chrupkie i zrumienione. Do rondla dodajemy śmietankę i jeszcze jedną łyżkę masła, dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz i czekamy aż sos zgęstnieje. Szykujemy sobie garnek do gotowania makaronu i szeroki, głęboki rondel lub patelnię w którym przygotujemy sos i wymieszamy go z makaronem.