PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Paulina
Przekąski
10.01.2018 0:27
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

35 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru łyżeczka soli 3 żółtka 100 g masła w temperaturze pokojowej (tak aby było miękkie) 1 jajko zioła prowansalskie 250 g mrożonych podgrzybków 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 małe jabłko 2 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać do dużej miski. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Na dużej patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce by powstał rozczyn. Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje. Dodać rozmrożone grzyby oraz starte jabłko i dalej smażyć przez minutę. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia. Piec w temperaturze ok 180 stopni C przez 30 minut. Przykryć i gotować przez około 10 minut. Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tomismaakuje.blogspot.com/2018/01/paszteciki-z-grzybami-i-kapusta.html