Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta mielonego imbiru szczypta suszonego jalapeno (można użyć zwykłej chili) 1 łyżeczka czarnego sezamu sól olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bataty pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 30 minut. Tutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, imbirem i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dodajemy mleko kokosowe. chwilę smażymy na oleju, dodajemy do nich bataty, smażymy minutę.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://kardamonowy.pl/zupa-krem-z-batatow-z-mlekiem-kokosowym/