Składniki: 10 cm płat glonów kombu 20 g suszonych płatków bonito (katsuobushi) 100 g sojowej pasty miso białej lub czerwonej 1,5 łyżeczki suszonych alg wakame 200 g jedwabistego tofu dymka - Przygotować bulion dashi: Kombu pokroić na paski i wrzucić do rondla. Pierwszą potrawą, którą ugotowałam była właśnie tradycyjna japońska zupa miso shiru na bazie bulionu dashi i pasty sojowej miso. Rozlać zupę do miseczek z dodatkami i natychmiast podawać. - Płynna część należy pić przechylając do ust miseczkę trzymaną w lewej ręce, a składniki stałe konsumujemy pałeczkami. Zdjąć z ognia, a kiedy płatki ryby opadną na dno, przecedzić bulion przez gęste sitko. Nic w tym dziwnego, ponieważ słynie ona z wyśmienitych smaków, a także wielu walorów zdrowotnych. - Glony wakame namoczyć w zimnej wodzie przez około 5 minut, aż namiękną i zaczną błyszczeć. Miso Shiru Kuchnia japońska staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Rozprowadzić w niej pastę miso na gładką masę.