1 ½ filiżanki przesianej mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki Składniki Mokre: 3 jajka 1/3 filiżanki oliwy z oliwek ½ filiżanki miodu 2 łyżeczki zapachu waniliowego + 1 ¼ filiżanki startej zielonej cukinii + odrobine posiekanych orzechów włoskich - Składniki suche przekładamy do miski i mieszamy - Jajka miksujemy z oliwą z oliwek, miodem i zapachem waniliowym; - Do masy jakowej dodajemy cukinię, rozdrobnione orzechy włoskie – mieszamy łyżką - Stopniowo dodajemy też składniki suche i kontynuujemy mieszanie ( jeżeli pozostanie nam trochę mąki lub ciasto będzie za bardzo suche dodajemy odrobine przecieru jabłkowego). Zamiast masła do ciasta użyłam oliwę z oliwek – oliwa z oliwek bogata jest w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Ciasto zawiera cukinnie która tak jak jarmuż, marchewka, dynia czy słodki ziemniak sprawdza się doskonale w deserach.