Passata pomidorowa

Sylwia
Przetwory
07.01.2018 20:40
Passata pomidorowa

Ilość porcji: 2 butelki po 600 ml Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów 250 g cebuli (2 sztuki) 250 g jabłek ½ l octu jabłkowego 450 g cukru pudru 3 płaskie łyżeczki soli (według uznania) 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne (chili) szczypta pieprzu czarnego Przygotowanie: Zalewa: Całość gotować do czasu zgęstnienia, u mnie było to 3 godziny (wszystko zależy od rodzaju pomidorów, im bardziej wodniste tym czas gotowania będzie dłuższy). Przyprawy zagotować z octem (1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka soli). Moja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa i przez kilka godzin musiałam ją gotować… Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 3 h czas gotowania) Nie wiem, czy to wina przepisu, czy wodnistości pomidorków koktajlowych… Do całości dodać cukier i gotować, aż cukier się rozpuści. Passata pomidorowa to jeden z moich samodzielnych przetworów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/passata-pomidorowa/