Nalewka imbirowa od dawna znana jest z tego, że świetnie leczy bóle głowy i bóle stawów.
Jeżeli nie ma przeciwwskazań do spożywania imbiru to taką nalewkę możesz stosować sama w domu.
Jednak jeżeli w Twoim przypadku spożywanie dużych ilości imbiru nie jest wskazane – to lepiej skonsultuj się z lekarzem specjalistą.
Nalewka z imbiru pomoże Ci nie tylko na ból głowy czy stawów – imbir to „lek” uniwersalny.
Łagodzi przeziębienia, rozgrzewa, ułatwia trawienie, działa jak antybiotyk, a także jak syrop na kaszel.
Dodatkowo wspomaga nasze serce, dba o jamę ustną, łagodzi skurcze mięśni, niweluje nudności, a także zwiększa koncentrację.
NALEWKA IMBIROWA
Wszystko czego potrzebujesz to:
- imbir – ok 300 g,
- brandy – 600 ml,
- miód – 2 łyżki,
- sok z jednej cytryny.
Na początku obierz imbir i pokrój go w cieniutkie plasterki.
Następnie przełóż imbir do słoika i zalej brandy.
Zakręć szczelnie słoik i odstaw w zaciemnione miejsce na 2 tygodnie.
Pamiętaj, aby co 2 dni wstrząsnąć słoikiem.
Po 2 tygodniach odcedź wodę i dodaj do niej miód i sok z cytryny.
Na koniec dokładnie wymieszaj.
Miksturę należy przechowywać w lodówce i spożywać 1 łyżeczkę przed każdym z trzech głównych posiłków w ciągu dnia.
W przypadku bólu stawów nie stosuj dłużej niż 7 dni.
Ta mikstura dodatkowo oczyści Twoją krew, a także zwiększy i poprawi odporność Twojego organizmu.