¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 ½ kostki masło (150 g) 1 puszka masy kajmakowej 100 sztuk herbatników (450 - 500 g) 1 kieliszek spirytusu / wódki (opcjonalnie) 20 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Budyń: Zagotować 500 ml (2 szklanki) mleka z cukrami (białym + waniliowym). Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¼ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 3 szklanki mleka (750 ml) Biszkopt przelać do formy ( forma 30 cm x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w 170 stopniach. W 1 szklance mleka wymieszać mąki oraz żółtka, tak aby nie było żadnych grudek. Czas wykonania: 2 h 30 min (w tym 1 h oczekiwania) Puszysty biszkopt i herbatniki przełożone masą na bazie budyniu i masy kajmakowej, całość posypana startą czekoladą. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pianą za pomocą łyżki. Ilość porcji: 25 kawałków (forma 30 cm x 40 cm) Na masę ułożyć warstwę herbatników i wysmarować kolejną warstwą masy. Gdy mleko będzie się gotować wlać delikatnie budyń i cały czas mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Następnie dodać cukier, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka.