Kostka Hiszpańska

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
31.12.2017 10:48
Kostka Hiszpańska

Składniki na Krem Czekoladowo-Rumowy z Dodatkami: 330 g masła (prawdziwego, dobrej jakości) 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru muscovado (lub 2 łyżki melasy) 1/2 szklanki cukru trzcinowego (zmielonego na cukier puder, albo bardzo drobnego) 10 suchych średniej wielkości bezików (tutaj przepis) 3/4 szklanki rodzynek 1 szklanka rumu czarnego 1 kieliszek spirytusu (opcjonalnie) 300 ml śmietanki 30% + 1 duża łyżka cukru + 1 łyżeczka żelatyny deserowej Rodzynki przelać wrzątkiem na durszlaku. Składniki na Ciasto Czekoladowe niepełna 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maślanki niepełne pół szklanki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 duże jajko 1/4 szklanki oleju Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! 10 min. przed podaniem ciasto można pozostawić w temperaturze pokojowej (krem lekko zmięknie - jeśli taki wolicie, ale bezy w środku pozostaną kruche do ostatniego okruszka ;) Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.) Składniki na 2 bezowe spody: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek, bez cukru) Składniki na Poncz do nasączenia Ciasta Czekoladowego: 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 1 słoik konfitury śliwkowej 1 łyżka rumu Do tej pory kupowałam ją w cukierniach, aż w końcu zrobiłam sama ( i jak zwykle - po swojemu ;) w domu, tworząc nowe ulubione ciasto mojego taty. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Bezę można zawsze dosuszyć jeszcze kolejnego dnia, przed wyłożeniem na ciasto - 30 min. w 110*. Następnie dodawać bardzo powoli pozostały alkohol na przemian z sosem czekoladowym (w kilku turach, aby masa się nie zważyła). Bezy nie tracą swojej chrupkości i kruchości do ostatniego kawałka kostki ;) Ciasto kroi się bez problemu i jest bardzo podzielne, wiec i idealne na imprezy, urodziny, imieniny czy święta. Na koniec wmieszać namoczone w alkoholu rodzynki (mogą być z alkoholem, którego nie wypiły ;). Postawić na niej odpinane boki od formy w której będziemy robić ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 5 min. Odstawić na 2 min. po czym dokładnie wymieszać trzepaczką - powstanie gęsty sos. Następnie dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki beziki. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym ponownie wymieszać. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę. Natychmiast wyłożyć na Ciasto Czekoladowe z Konfiturą i Bezą. Następnie nie przerywając miksowania dodawać pół szklanki cukru (łyżka po łyżce). Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Przykryć i odstawić na kilka godzin, aż wypiją alkohol :) Cukry połączyć i zmielić na cukier puder. Nastepnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Połączenie smaków ukrytych w poszczególnych warstwach jest bezbłędne i warte grzechu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html