Kulebiak

Paulina z Na To Mam Ochotę

Obiad

10.12.2018 21:30

Kulebiak

Składniki na Farsz z Kapusty i Grzybów: 1 kg kiszonej kapusty średnio kwaśnej 1 łyżka jarzynki 4 liści laurowe 4 ziela angielskie 10 pieczarek garść suszonych grzybów uprzednio namoczonych w wodzie (- wodę można wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej) 3 cebule 1 łyżeczka przyprawy do kapusty / bigosu 1 łyżeczka słodkiej / ostrej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki ziarenek kminku sól 2 białka (żółtka przydadzą się później) kminek 1 garść startego sera żółtego np. gouda, morski, edamski. Składniki na Ciasto Kulebiak: 4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 i 1/3 szklanki mleka 40 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju kminek w ziarenkach Od tego momentu sposoby przygotowania są dwa: 1. Na placek o grubości 0,5 cm wyłożyć farsz, lekko zwinąć ciasto od góry i dołu, a następnie zwinąć wzdłuż jak strucle lub zamknąć jak pieroga. 2. Dużą szklanką miskę przykryć talerzem lub ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia - w ciepłym miejscu - na około 1 godzinę. Z tego przepisu można przygotować jeden, wielki, tradycyjny Kulebiak lub mniejsze Kulebiaczki, które stanowią jedną lub dwie porcje same w sobie. Drożdże wkruszyć do szklanej miski, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki i 3/4 szklanki letniego mleka - wymieszać. Pieczarki umyć, czyścić i pokroić w kostkę, umieścić na patelni i smażyć, aż cała woda wyparuje. to puszyste, lekkie i cienkie ciasto drożdżowe, które owija nadzienie z odpowiednio doprawionej Kapusty z Grzybami. Pokroić placek o grubości 0,5 cm na około 8 kwadratowych części. Jajka i żółtko ubić z łyżką cukru na puszystą masę. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę i wymieszać ją z solą. Przykryć naczynie talerzykiem lub ściereczką i odstawić na 20 min. Zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami. Podobno w kuchni polskiej to specjał przyrządzany głównie na Lubelszczyźnie. Zagniatać około 7-10 min., ciasto powinno być elastyczne, dobrze połączone, jasne i puszyste. Na środek każdej nałożyć po dużej (albo większej ;) łyżce farszu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/kulebiak.html