Zapiekanka szpinakowa z cukinią

Sylwia
Obiad
01.12.2017 9:17
Zapiekanka szpinakowa z cukinią

Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu szczyptę gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Naczynie przykryć folią i piec 20 minut w 200 stopniach, po tym czasie zdjąć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry 230 stopni i zapiec całość przez 5 minut, aż ser się zarumieni. Szpinak można rozmrozić wcześniej lub rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelnie, wrzucić kostki zamarzniętego szpinaku i smażyć około 10-15 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć połowę farszu i połowę pokrojonego w kostkę sera, następnie wyłożyć kolejną warstwę farszu i resztę sera. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz i 1 łyżeczkę soli).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/zapiekanka-szpinakowa-z-cukinia/