SKŁADNIKI - 350 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki - 1 cebula - oliwa - 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) - 3 ząbki czosnku - 1 puszka fasoli czerwonej kidney - 1 puszka kukurydzy - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - chili, sól, świeżo mielony pieprz - 4 opakowania ciasta francuskiego - 1 jajko - Ja chcę Wam zaproponować wersję z ciasta francuskiego z nadzieniem typowo meksykańskim, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą, mięsem mielonym i ostrym sosem w postaci mega pikantnego Ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot. Przygotowuje się je na bazie ciasta kruchego, ale równie często można spotkać się z wersją z ciasta francuskiego, drożdżowego lub nawet pierogowego. Ketchup podawać w osobnych miseczkach wraz z łyżeczką, którą każda z osób może nałożyć sobie na pierożek odpowiednią jego ilość i rozsmarować. Następnie dodać puszkę pomidorów, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i chili, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Te małe pierożki cieszą się ogromną sławą w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, znana jest w Chile, Argentynie, a nawet w Wietnamie. Dodać mięso mielone, całość polać oliwą i smażyć mieszając, aż mięso nie będzie surowe, a cebula się zeszkli. Ketchup Kotlin z piekła rodem Extra Hot WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wsypać do głębokiej patelni. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku i dodać do mięsa.