Składniki na 2 blaszki: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej około 150-200 g sera żółtego 200 g masła lub margaryny około 1/2 płaskiej łyżeczki soli około 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej mak do obsypania paluszków i krakersów składniki na dip : jeden mały jogurt naturalny świeże listki bazylii sól, pieprz do smaku 1. 5. Jogurt naturalny mieszamy z posiekanymi drobno listkami bazylii oraz z solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na czas pieczenia i stygnięcia krakersów aby smaki się przegryzły. Jeśli lepi się mocno do rąk to schładzamy je w lodówce przez około 30 minut lecz nie jest to konieczny etap. 3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego małe krakersy, bądź paluszki. Taka przekąska idealnie sprawdzi się na sylwestrowy wieczór i karnawał, a najlepiej smakuje przygotowana tego samego dnia :)