Smacznego ! Składniki na 3 zapiekanki Zaczyn na bułki: - 12 g drożdży świeżych - około 3/4 szkl wody - 1/2 łyżeczki cukru Ciasto na bułki: - 2 szkl mąki pszennej - szczypta cukru - 3/4 płaskiej łyżeczki soli - 3 łyżki oliwy Sos na spód zapiekanek: - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, - szczypta cukru - 1 łyżka śmietanki 30 % Warstwa z pieczarkami: - pieczarki 250 g - 1/2 główki cebuli - 1-2 ząbki czosnku - sól, pieprz 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem. 3. W między czasie obieram i ścieram pieczarki a następnie przesmażam je na oleju z cebulką, doprawiając lekko solą i pieprzem. Składniki na 3 zapiekanki Zaczyn na bułki: 3. W między czasie obieram i ścieram pieczarki a następnie przesmażam je na oleju z cebulką, doprawiając lekko solą i pieprzem. 4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy jeszcze cukru. 4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy jeszcze cukru. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać. Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy ! ) wykładamy pieczarki. Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy ! ) wykładamy pieczarki.