Składniki: Ciasto: mąka pszenna 320 g większe lub 2 mniejsze i 1 żółtko jajka 2 łyżki śmietana 18% 1-2 łyżki cukier 4 łyżki przyprawa do piernika 3 i 1/4 łyżeczki 3 łyżki 1 kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy 75 g ok. 125g miód Domowa masa makowa: mak suchy polecam mielony 300 g szklanki cukier ¾ szklanki rodzynki ¾ szklanki skórka pomarańczowa ½ łyżki miód 2-3 ok. 50g kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy kilka kropel ekstrakt migdałowy ubite białka 3, Polewa czekoladowa: czekolada gorzka 70 g czekolada mleczna 70 g śmietana 18% 140 g Wykonanie Miód, cukier, przyprawę do piernika i kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy rozpuszczamy w misce lub niewielkim garnuszku. Nie zawiera ona tłuszczów odzwierzęcych i pozwala cieszyć się deserem bez względu na wyrzeczenia żywieniowe, by w tych świątecznych dniach móc ubiec bliskim radość – wszystkim, bez wyjątku! Korzenna rolada z domową masą makową Korzenna rolada z domową masą makową - doskonała propozycja świątecznego wypieku, który z pewnością zaskoczy wszystkich! Wszystko za sprawą wykorzystania w przepisie nowości, która pojawiła się na sklepowych półkach w ostatnich dniach – Kasi 100% roślinnej bez laktozy, dla osób u których występuje nietolerancja, ale także dla wegan i wegetarian. W tym czasie do ugotowanego lub sparzonego maku (w mleku lub wodzie) dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cukier, miód i rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy. Dla mnie osobiście strona kulinarna Świąt jest właśnie tą, która ze Świętami kojarzy mi się zdecydowanie najbardziej – ten smak wigilijnych potraw czy świeżo upieczonych ciast, nad którymi spędziliśmy aż tyle czasu by wyszły idealnie, ale także ten unoszący się dookoła wspaniały aromat przypraw korzennych i pomarańczy, który jest wręcz niepodrabialny. Bo przecież kiedy kulinarne wyczyny mogą być przyjemniejsze niż wtedy, gdy w tle pogrywa doskonale wyselekcjonowana świąteczna składanka, za oknem miło prószy biały puch, a w planach ma się już tylko ubieranie choinki i piękne udekorowanie całego mieszkania. Święta to wspaniały czas, jak żaden inny, kiedy to wielogodzinne spędzanie czasu w kuchni nikogo nie męczy, nie nuży, nie trudzi, a wręcz przeciwnie, wprawia w ten magiczny świąteczny nastrój i obdarza ogromną dawką radości. W tym roku postawiłem przygotować go nieco inaczej i postawić na naprawdę pyszne i niebanalne połączenie – korzennego ciasta i rolady makowej – być może brzmi dosyć niekonwencjonalnie, ale mogę obiecać, że smakuje wspaniale!