Cynamonowiec

Ewa
Ciasta
21.12.2017 8:13
Cynamonowiec

cukru 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 3/4 szklanki maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki Masa: 500 ml mleka 100 g cukru 8 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka spirytusu 1 saszetka waniliowej kawy cappuccino (18g) Ciasto cynamonowe: 200 g masła lub margaryny ( w temp. pokojowej) 200-230 g cukru pudru 4 jajka ( w temp. pokojowej) 1 szkl. mleka ( w temp. pokojowej) 1 opakowanie cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki Ciasto dzielimy na dwie równe części, przelewamy do blaszek (21×32) wyłożonych papierem do pieczenia i każdą pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Na ciasto składają się dwa blaty mocno cynamonowego ciasta ucieranego, dwie warstwy powideł śliwkowych, a do tego pyszna budyniowa masa o smaku cappuccino i makowo-biszkoptowa wkładka. Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem na puch. Jest to ciasto na specjalne okazje – słodkie, wysokie, podzielne, łatwo się kroi i pięknie prezentuje na stole. Suche składniki przesiewamy razem, i na przemian z mlekiem dodajemy do masy. Na koniec dodajemy proszek cappuccino oraz spirytus i dokładnie mieszamy. Pokruszone biszkopty, mak, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy, i za pomocą szpatułki łączymy z ubitą pianą. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy aż budyń zgęstnieje. ;) Przepis z jednego z moich ulubionych blogów 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/12/21/cynamonowiec/