Składniki: (na około 2 blaszki – ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasteczek) 300 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 2 żółtka jajek 200 g masła lub margaryny 100 g cukru pudru + do oprószenia ciasteczek 5-6 łyżek wiórek kokosowych Emix Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), dwa żółtka, cukier puder i wiórki kokosowe. Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę zostawiamy w lodówce) i rozwałkowujemy na odpowiednią grubość – u mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy ciasteczka. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom, grzanie dół) i pieczemy ciasteczka do zarumienienia spodu około 12-15 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości / grubości ciasteczek). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) wycinaliśmy foremkami do ciastek i pierników marki Stella. Z ciasta tworzymy, wkładamy ją do schłodzenia do lodówki (na minimum 30 minut).