Ciasto 2 szkl mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1/2 szkl letniego mleka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 80 g masła roztopionego i ostudzonego kilka kropel esencji waniliowej Masa makowa 400 g gotowego mielonego maku 2 białka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl miodu 2 łyżki masła 4 dag orzechów włoskich 4 dag rodzynek parę kropel esencji migdałowej 1. Z drożdży, mleka i jednej łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył) 3. Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy masę makową, dodajemy bakalie, roztopiony miód z masłem, cukier, esencje migdałową, żółtka oraz na sam koniec ubite białka na sztywno. Po upieczeniu mozemy polać je czekoladą lub lukrem :) Drożdżowa rolada makowa tez musi się znaleźć na świątecznym stole, ale najczęściej gości ona u nas w Boże Narodzenie. gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 30-45 min. 4. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na długość blaszek.