Ptysie z kremem adwokatowym

Sylwia
Desery
29.11.2017 9:53
Ptysie z kremem adwokatowym

Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki szczypta soli 3 jajka Masa adwokatowa: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (65 g) 750 ml mleka 3 łyżki cukru 150 g masła 4 kieliszki adwokatu Przygotowanie: Ciasto: Gdy masa będzie już gotowa wlać alkohol i całość połączyć (tę czynność można pominąć lub zrobić część ptysi z kremem budyniowym, a część z kremem adwokatowym). Ptysie piec partiami przez 25 – 30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasta powinny być wielkości mniej więcej 4 – 5 cm średnicy w odstępach po 3 cm od siebie. A przepis jest bardzo prosty 🙂 Te małe ciasteczka na pewno umilą Wam nie jeden babski wieczór lub przyjęcie dla rodziny 🙂 Do gotującej wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3 – 4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto: Do wystudzonego parzonego ciasta dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, można to zrobić łyżką, szprycą lub za pomogą rękawa papierniczego. Dodać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. zmiksować na puch, a następnie dodać do niego po łyżce budyniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/ptysie-z-kremem-adwokatowym/