Składniki: (12-13 sztuk) Karmelizowana cebula - 300 g obranej białej cebuli - 5 łyżek cukru - 1 łyżka masła - sok z 1/4 cytryny - 1/2 szklanki wrzącej wody Ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki maku - 1 jajko - 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka mleka Wierzch - 1 łyżka maku - 1 łyżka cukru - pojedyncze krążki cebuli Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na wierzchu ułóż po 2-3 cienkie krążki cebuli, posyp szczyptą maku i dużą szczyptą cukru. Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i podgrzewaj, aż się skarmelizuje i będzie całkiem płynny. Dodaj masło, sok z cytryny i wrzątek, mieszaj kołysząc i potrząsając garnkiem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier.