Składniki: (6 porcji) Mus czekoladowo-piernikowy - 2 tabliczki (200 g.) gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół, 70% i 85% zawartości kakao) - 100 g. suszonych daktyli - 1 puszka (400 ml.) mleczka kokosowego (u mnie 75% ekstraktu z kokosa) - 1 szkl. Oraz - 100 g. solonych orzeszków ziemnych - 80 g. łuskanych orzechów włoskich - 50 g. łuskanych migdałów Puszki z ciecierzycą oraz mleczko kokosowe wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godz. Daktyle zalej 1/2 szkl. Orzechy i migdały posiekaj na mniejsze kawałki, wsyp na suchą patelnią i upraż, aż zaczną mocno pachnieć i zrobią się rumiane (mieszaj aby nie przypalić). Po odsączeniu ciecierzycy ubijaj aquafabę na najwyższych obrotach na sztywną pianę, 6-7 minut. Czekolady połam na kosteczki, włóż do małego rondelka i rozpuść stawiając na bardzo malutkim ogniu. Do pucharków wsyp trochę uprażonych orzechów, nałóż mus czekoladowy, na niego orzechy i znowu mus. Otwórz mleczko kokosowe i wyłóż gęstą część (około 230 g.), która oddzieliła się od wody kokosowej aquafaby (wody po ciecierzycy w puszce, czyli 2 puszki ciecierzycy) - 1 łyżka przyprawy piernikowej