Składniki: - 5 dużych jajek - 3/4 szkl cukru - 250 g miodu prawdziwego - 1 szkl oleju rzepakowego - 3 łyżeczki kawy świeżo zmielonej Arabica - 300 ml wrzątku - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej T720 - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do pierników - 1,5 łyżki kakao - 2 słoiki powideł śliwkowych (290g) - 100 g czekolady mlecznej - 4 łyżki kremówki Kawę zalać wrzątkiem i odłożyć do ostudzenia. Mąki, sodę, proszek, przyprawę do pierników i kakao przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem. Nie przerywając miksowania wolnym strumieniem wlewać olej, następnie płynny miód i na końcu napar z kawy bez fusów. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około 60-70 minut. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką z małą dziurką i polewać ciasto tworząc dekoracyjną kratkę. Rozsmarować 2/3 gorących powideł przykryć blatem i na wierzchu rozsmarować resztę powideł. Miksując dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna jak na biszkopt.