Przepisy na Boże Narodzenie Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 100 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 2 szklanki mleka 3.2% 1 żółtko i 1 białko 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia 2 czerwone cebule szczypta cukru ocet winny biały 4 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku ½ pęczka koperku ½ pęczka szczypioru 2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO 1 opakowanie czarnego kawioru ½ pęczka koperku Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże). Kochani w tamtym roku brałam udział w świetnych warsztatach kulinarnych gdzie przygotowaliśmy różne śledzie, postanowiłam przypomnieć Wam kilka świetnych przepisów. Dodajemy do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem.