Kilka dnia temu na blogu pojawił się przepis na tradycyjną świąteczną nalewkę pomarańczową z miodem – dziś chciałbym Wam zaprezentować przepis na nalewkę pomarańczową z kawą. Ponieważ zależy mi na klarowności trunku – postanowiłem tak otrzymaną nalewkę odstawić jeszcze na kilka dni, aby pozostały miąższ i osad z owoców opadł na dno. Ten sposób pozwala rozpuścić bardzo dużą ilość cukru (w temperaturze 30 stopni da się rozpuścić 600 g cukru w szklance wody), ale rozcieńcza nalewkę. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić cukrem (lub syropem cukrowym) w zależności od preferencji smakowych. Klarowną część nalewki zlać za pomocą wężyka wprost do butelek, lub (jeżeli nie zależy nam na klarowności) pominąć okres oczekiwania i natychmiast butelkować. Ilość porcji: 1 litr Moc: 20 % Składniki: 2 duże pomarańcze (około 600 g) 0,5 l wódki 40% 15 g ziaren kawy 100 g cukru Przygotowanie: Kawę prażyć na małym ogniu przez 10 minut na patelni, aby uwolniła aromaty. Słodzenie nalewki syropem cukrowym: Syrop cukrowy przygotowuje się rozpuszczając cukier w gotującej się wodzie.