Nigdy nie wiadomo kiedy przyda Ci się ta wiedza.
Nawet jeżeli przygotowujesz listę zakupów i odpowiednio dobierasz produkty przed przystąpieniem do gotowania czy pieczenia – zawsze o czymś możesz zapomnieć itp.
Różnie bywa – czasami może po prostu czegoś zabraknąć na sklepowej półce.
Dzisiaj przedstawimy kilka popularnych zamienników dzięki którym bez przeszkód dokończysz przygotowywanie posiłku.
BRAK JAJEK
Zabrakło Ci jajek akurat wtedy gdy robiłaś ciasto lub smażyłaś placki?
W tym przypadku możesz wykorzystać banany lub zmielone siemię lniane.
Jednemu jajku odpowiada 1/3 szklanki rozgniecionego banana.
Siemię lniane w połączeniu z niewielką ilością wody przybiera konsystencję śluzu.
Jednemu jajku odpowiada jedna łyżka tego śluzu.
BRAK BULIONU
Jeżeli w jakimś przepisie potrzebny jest bulion warzywny lub rosół to możesz zdecydować się na kostkę rosołową.
Na szczęście są dostępne te nie zawierające sztucznych wzmacniaczy smaku.
Jeżeli i tak Cię to nie przekonuje to możesz dodać trochę wody i doprawić sosem sojowym.
BRAK PROSZKU DO PIECZENIA
Jeżeli skończył Ci się proszek do pieczenia to musisz wiedzieć, że podobne właściwości ma soda oczyszczona.
Dodaj ją do mąki i dobrze wymieszaj, a następnie połącz zresztą składników na ciasto.
Jednej łyżeczce proszku do pieczenia odpowiada pół łyżeczki sody oczyszczonej.
BRAK KECZUPU
Zabrakło Ci keczupu?
Możesz szybko przygotować domowy keczup.
Do koncentratu pomidorowego dodaj odrobinę wody, soli, cukru, octu winnego i np. odrobinę oregano czy bazylii.
BRAK KWAŚNEJ ŚMIETANY
Jeżeli zabrakło Ci kwaśnej śmietany lub po prostu potrzebujesz tylko jedną łyżkę do przepisu to możesz zastąpić śmietanę tłustym greckim jogurtem.
Jeżeli chodzi o zupy czy sałatki to tłusty jogurt grecki odpowiednio zastąpi kwaśną śmietanę.