Sernik pomarańczowy

Sylwia
Ciasta
15.12.2017 11:53
Sernik pomarańczowy

Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego sera 150 g masła 150 g cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 2 budynie waniliowe 1 ½ pomarańczy (skórka i miąższ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki. Piec 2 h w 170 stopniach (po około 1 godzinie nakryć ciasto folią aluminiową, aby się nie przypaliło z góry). Pomarańcze sparzyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce, a miąższ pokroić w niewielką kostkę. Wyścieloną formę (20 cm x 30 cm) papierem do pieczenia wylepić ciastem (dno oraz boki). Czas wykonania: 3 h 30 min (w tym 2 h pieczenia) Ilość porcji: 15 – 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm) Przełożyć pianę z białek, skórkę z pomarańczy i miąższ do masy serowej. Na całość wylać masę serową i wyrównać boki ciasta (krok 11.).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/sernik-pomaranczowy/