Kurczak pieczony nasz ulubiony

Bogumiła
Obiad
14.12.2017 20:48
Kurczak pieczony nasz ulubiony

pieczony Składniki: 1 kurczak o wadze około 2 kg skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 3 ząbki czosnku utarte 2 łyżki miodu np. lipowego 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz Kurczaka dobrze kupić wiejskiego lub ekologicznego najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy. Krok 7: Kurczak pieczony wychodzi idealny jeśli jest pieczony na środkowej półce z termoobiegiem w 150°C przez 2 godziny. Szczerze nie mam nic przeciwko rodzinnemu świętowaniu przy suto zastawionym stole i zawsze czuję lekką zazdrość, że w Polsce nie mamy dobrej okazji do takich spotkań w jednym z jesiennych dni. Więcej na ten temat piszę tu –> Przepis na idealny rosół Przygotowanie: Krok 1: Przygotowując kurczaka zacznij od osuszenia go ręcznikiem papierowym, następnie przyprawienia solą i pieprzem. Krok 5: Nie zapomnij o soku z cytryny mi o tym przypomina towarzysząca w kuchni córka Zosia. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram. Oczywiście wraz z samą nazwą święta na myśl przychodzi, wielki, soczysty, pieczony indyk. I tu zrodził się pomysł na dzisiejsze danie główne, czyli kurczaka pieczonego w całości. Chociaż jestem przekonany, że gdyby amerykański Dzień Dziękczynienia miał miejsce w naszej ojczyźnie na świeczniku byłby kurczak. Nie obejdzie się też bez małej kłótni przy stole o to który kawałek wędruje do Zosi, a który jest Marysi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/kurczak-pieczony-ulubiony/