Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, masa makowa: mak suchy 2 szklanki, jajka 5 szt, cukier puder 1 szklanka, kakao 1 łyżka, bakalie( orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa) 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 buteleczka, polewa: czekolada mleczna lub gorzka 1,5 tabliczki, mleko 8-10 łyżek, dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Polewa: Czekoladę połamać do garnka, dodać mleko i nastawić na palnik o małej mocy, przez cały czas czekoladę z mlekiem należy intensywnie mieszać, gdy czekolada całkowicie się rozpuści to garnek ściągamy z ognia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta . Na polewie układamy połówki orzechów włoskich lub posypujemy posiekanymi orzechami. Aby sobie ułatwić krojenie ciasta, możemy zrobić to w ten sposób: #beko #