Ciasto czekoladowo wiśniowe

Patrycja
Ciasta
23.07.2019 12:37
Ciasto czekoladowo wiśniowe

Składniki(blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, warstwa wiśniowa: wiśnie wydrylowane 500 g, galaretka wiśniowa 3 szt, woda 3,5 szklanki, masa czekoladowa: mleko 500 ml, cukier kryształ 3 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, masło 200 g, cukier puder 5-7 łyżek, polewa: masło 100 g, cukier 80 g, mleko 3 łyżki, kakao 3 łyżki, dodatkowo: wiórka kokosowe do dekoracji, Do nasączenia : kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka, woda 125 ml, cukier 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: 1,5 szklanki mleka stawiamy na palnik, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, gdy mleko zacznie wrzeć to dodajemy cukier kryształ i delikatnie wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. i pieczemy w temp. 170 st.C. Masło podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem, następnie dodajemy mleko i mieszamy. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń oraz cukier puder. 2 łyżki mąki pszennej odkładamy i w zamian dajemy 2 łyżki kakao. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wiśnie i mieszamy. Rondelek ściągamy z ognia i dodajemy przesiane kakao i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/07/ciasto-czekoladowo-wisniowe.html