Jeżeli kolejny raz kupiłaś dużą ilość pomarańczy które nie nadają się do jedzenia to istnieje sposób aby zawsze kupować te najlepsze.
Zapomnij o tym, że pomarańcza będzie miała pełno pestek albo będzie sucha.
Przyjrzy się dobrze skórce pomarańczy.
Najlepiej szukać tych co mają dziurkę podobną do pępka na jednym z końców. To właśnie jest druga nierozwinięta jeszcze pomarańcza.
Pomarańcze z taką dziurką są bezpestkowe, bardzo soczyste i słodkie.
Wybierają owoce zwróć uwagę na jego kolor.
Skórka powinna mieć intensywny i ładny kolor.
To właśnie znak że owoc będzie najbardziej wartościowy – idealny, dojrzały.
Jeżeli zauważysz zazieleniałe miejsca na skórce pomarańczy to znak, że owoc nie dojrzał w pełni i będzie mniej smaczny i kwaśniejszy.
Na powierzchni skóry nie powinno być żadnych plam i przebarwień.
Skazy mogą wskazywać, że owoc zaczyna się psuć.
Wybieraj owoce jędrne i ani za miękkie ani za twarde.
Muszą być w sam raz.
Jeżeli nie chcesz wybrać pomarańczy z wiórowatym miąższem to nie wybiera tych z pofałdowaną i luźną skórą.
Pamiętaj także, aby wybrać ciężki owoc.
Ciężki = bardziej soczysty.
Kupione owoce bardzo dokładnie umyj przed zjedzeniem.
To że pięknie lśnią to zasługa wosku którym zostały pokryte.
Wosk ten zawiera często konserwanty i pestycydy.
Dzięki temu owoce nie psują się podczas transportu.
Dlatego pamiętaj, aby zawsze dokładnie myć owoce w ciepłej wodzie.
NIGDY TEGO NIE RÓB!
Większość z nas obierając pomarańcze dokładnie obiera je z tej białej skórki.
Albedo – bo tak się nazywa wewnętrzna biała część skórki zawiera bardzo dużo pektyn, które wiążą metale ciężkie podczas trawienia i regulują florę bakteryjną jelit.
Oprócz tego zawiera witaminę P która jest potrzebna do prawidłowego przyswajania witaminy C. Biała skórka zawiera kilkakrotnie więcej błonnika pokarmowego niż miąższ.
Jedzenie pomarańczy z albedo obniża poziom złego cholesterolu.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Pomarańcze skutecznie wspomagają układ krążenia, a to za sprawą olejków eterycznych i terpenów które w sobie zawierają.
Pozwalają na lepsze dotlenienie naszego mózgu i mają mnóstwo witamin z grupy B.
Są również bogate w potas i witaminę A.
Pomarańcze dobrze działają na nasz układ nerwowy