Wybieramy POMARAŃCZE – po czym poznać te najlepsze?

Wybieramy POMARAŃCZE – po czym poznać te najlepsze?

Jeżeli kolejny raz kupiłaś dużą ilość pomarańczy które nie nadają się do jedzenia to istnieje sposób aby zawsze kupować te najlepsze.

Zapomnij o tym, że pomarańcza będzie miała pełno pestek albo będzie sucha.


Przyjrzy się dobrze skórce pomarańczy.

Najlepiej szukać tych co mają dziurkę podobną do pępka na jednym z końców. To właśnie jest druga nierozwinięta jeszcze pomarańcza.

Pomarańcze z taką dziurką są bezpestkowe, bardzo soczyste i słodkie.

Zdjęcie Wybieramy POMARAŃCZE – po czym poznać te najlepsze? #1
źródło: http://cavinteo.blogspot.com/2011/08/navel-oranges-worms-within.html


Wybierają owoce zwróć uwagę na jego kolor.

Skórka powinna mieć intensywny i ładny kolor.

To właśnie znak że owoc będzie najbardziej wartościowy – idealny, dojrzały.

Jeżeli zauważysz zazieleniałe miejsca na skórce pomarańczy to znak, że owoc nie dojrzał w pełni i będzie mniej smaczny i kwaśniejszy.

Na powierzchni skóry nie powinno być żadnych plam i przebarwień.

Skazy mogą wskazywać, że owoc zaczyna się psuć.

Zdjęcie Wybieramy POMARAŃCZE – po czym poznać te najlepsze? #2
fot. shutterstock

Wybieraj owoce jędrne i ani za miękkie ani za twarde.

Muszą być w sam raz.

Jeżeli nie chcesz wybrać pomarańczy z wiórowatym miąższem to nie wybiera tych z pofałdowaną i luźną skórą.

Pamiętaj także, aby wybrać ciężki owoc.

Ciężki = bardziej soczysty.

Kupione owoce bardzo dokładnie umyj przed zjedzeniem.

To że pięknie lśnią to zasługa wosku którym zostały pokryte.

Wosk ten zawiera często konserwanty i pestycydy.

Dzięki temu owoce nie psują się podczas transportu.

Dlatego pamiętaj, aby zawsze dokładnie myć owoce w ciepłej wodzie.


NIGDY TEGO NIE RÓB!

Większość z nas obierając pomarańcze dokładnie obiera je z tej białej skórki.

Albedo – bo tak się nazywa wewnętrzna biała część skórki zawiera bardzo dużo pektyn, które wiążą metale ciężkie podczas trawienia i regulują florę bakteryjną jelit.

Oprócz tego zawiera witaminę P która jest potrzebna do prawidłowego przyswajania witaminy C. Biała skórka zawiera kilkakrotnie więcej błonnika pokarmowego niż miąższ.

Jedzenie pomarańczy z albedo obniża poziom złego cholesterolu.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Pomarańcze skutecznie wspomagają układ krążenia, a to za sprawą olejków eterycznych i terpenów które w sobie zawierają.

Pozwalają na lepsze dotlenienie naszego mózgu i mają mnóstwo witamin z grupy B.

Są również bogate w potas i witaminę A.

Pomarańcze dobrze działają na nasz układ nerwowy

Krzysztof

true

Polecane